BAHN XEO
Udarbejdet i samarbejde med madbloggen @meremadlyst
Estimeret antal pr. person: 2-3 pandekager
Mængden af danskvand/øl og kokosmælk afhænger af, hvilket mærke banh xeo-mix man køber. Vi har fulgt anvisningen på den vi købte, som var fra mærket “Vinh Thuan”, der kræver 800 ml tilsat væske.
DU SKAL BRUGE:
1 pose banh xeo melblanding fra “Vinh Thuan” (Fås hos os)
400 ml danskvand eller øl
400 ml kokosmælk (Fås hos os)
300 gram vannameirejer på frost (Fås hos os)
Mængde afhænger af størrelsen på rejerne – men normalt
bruges ca. 2 rejer pr. banh xeo)
600 gram flæskesteg
1 æggehvide
2 store løg
1 pose bønnespirer (Fås hos os)
1 bundt forårsløg (den grønne del)
Neutral olie til stegning, solsikke- eller rapsolie.
SERVERES MED:
– Store salatblade, som krølsalat eller iceberg
– Urter, som mynte og koriander (Fås hos os)
– Do chua (syltede gulerødder og daikon)
– Nuoc cham (vietnamesisk vinaigrette)
– Agurk i lange skiver
NB: Brug gerne flere pander samtidigt, når pandekagerne skal steges. De smager
nemlig allerbedst, når de er nylavede og sprøde. Hold desuden øje med, at
pandekagerne ikke bliver brændte i bunden. Temperaturerne varierer nemlig ofte efter, hvilket komfur og hvilke pander, der anvendes. Brug gerne non-stick pander. Vi har ikke låg til alle pander og anvender derfor nogle gange staniol til at dække panden til.
FREMGANGSMÅDE
1. Følg anvisning på posen og lav melblandingen med danskvand/øl, kokosmælk
og æggehvide. Pisk det godt, så der ikke kommer klumper. Husk gurkemejen!
2. Tilsæt hakkede forårsløg i.
3. Lad dejen hvile i 30 min-1 time
4. Forbered imens fyldet (og evt nuoc cham og do chua, hvis det ikke allerede er
lavet).
5. Optø rejerne (vi plejer blot at lægge dem i kogende vand af cirka 2 omgange, til
skallen nemt kan pilles af. Så tager det kun et par minutter at optø rejerne),
afskal og rens dem.
6. Vask bønnespirer og skær løg i halve skiver.
7. Skær kødet ud i små stykker på ca. 1 cm (vi plejer først at følge de ridsede svær
og skære det i skiver, ligesom til stegt flæsk. Derefter skærer vi dem ud i mindre
stykker).
NB: dejen kan holde sig i 3-4 dage i køleskabet, så der er altså banh xeo til
flere dage! De bliver dog sprødest på 1. dagen.
TILBEREDNING
1. Tænd for høj varme og kom en skefuld olie på.
2. Kom en skefuld kød på panden og steg det til det får farve.
3. Skru ned på mellemvarme og kom en lille håndfuld løg og 2-3 rejer på og lad
det stege med kort.
4. Fordel løg, rejer og kød så det nogenlunde ligger i et jævnt lag på panden (så
der er kød og løg i alle bidder).
5. Giv dejen en hurtig omrøring inden den skal bruges. Hæld dejen på panden med
en suppeøse og vip panden, så dejen fordeles i et tyndt lag (ligesom når man
laver pandekager).
6. Kom herefter en håndfuld bønnespirer på og dæk panden til med låg eller
sølvpapir. Skru ned på lav varme.
7. Lad det stege/dampe i ca. 3-4 minutter til bønnespirerne er faldet sammen og
dejen ser tilberedt ud. Det kan ses ved, at der ikke er steder, hvor man kan se
hvidt og råt mel i pandekagen.
8. Fjern låget
9. Pensl herefter hele vejen rundt om banh xeo’ens kant med olie (dette er vigtigt
for, at de bliver sprøde). Skru på lav/mellemvarme igen.
10. Lad det stege indtil bunden og kanterne er sprøde, gyldne og slipper panden.
11. Fold pandekagen på midten.
12. Server det rullet i salat med urter, do chua, agurk og dyppet i nuoc cham